Kde odpočívá Jan Amos Komenský? Pár slov o našich vitrínách v nové expozici v Naardenu

 

Jan Amos Komenský patří k největším velikánům historie. Když se na něj podíváme podrobněji, je neuvěřitelné, jaké činy a dílo mohl tento geniální člověk stihnout za jeden lidský život. A to neměl ani auto, počítač, natož mobil. Když jsme dostali zakázku z Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě na vytvoření návrhu a realizaci nové expozice J. A. Komenského v holandském Naardenu, bylo největší výzvou, jak celý komenského bohatý život a dílo vměstnat do relativně malého prostoru v naardenském muzeu. Práce nebyla snadná a připomínala snahu směstnat do hodinek mechanizmy všech kalendářů světa.

Podívejte se na ten prostůrek a co se tam všechno vešlo!comenius (6)

Ve spolupráci s designérem Danem Bartákem z Formdesignu, který dodal nábytek a prvky mobiliáře, se nám podařilo vytvořit Janu Ámosovi důstojnou památku na jeho život a dílo.

comenius8

Jan Ámos Komenský je pochován v Comenius Museum Mausoleum......současná nová expozice spojuje v jeden důstojný celek prvorepublikový interiér kaple s přilehlou multimediální prezentací, které doplňují také například exkluzivní dioramatické vitríny

comenius (4)

Malebný holandský Naarden - půdorys tohoto města je vidět na naší 200 koruně, Je to vlastně dvojité původní opevnění tohoto krásného městečka ležícího u holandského pobřeží. Neváhejte je navštívit!

200kč

Pro poklady napsali Milada Nováková miliweb.eu a Tomáš Skalík artconsultancy.eu